Det har skjedd mye! Spesielt siden min video fra 2018 (som du kan se lengere nede i dette innlegget). Videoen prøver å bidra til forståelse og trygghet med bruk av Office365.

Året 2018 var da overgangen fra mappelagring til skylagring med Office365 foregikk for mesteparten av skolefolk. Forvirringen som eksisterte rundt lagringen av dokumenter fra klientlagring til skylagrig, var essensiell for tryggheten av bruken og mestringen med f.eks OneDrive. Videoen har fokus på Office 365 og tjenestene rundt kjerneprogrammene Word, Excel, PowerPoint og OneNote. Videoen var ment til å bringe klarhet rundt overgangen fra mappelagringsmentalitet til søkementalitet med naturlige eksempler og forklaringer rundt sky.

Hva har skjedd med Office365 siden 2018:

Jeg setter fingeren på de største endringene i fugleperspektiv med pedagogiske briller på. Deretter deler jeg noen tanker rundt persona, karakterer og tradisjonell CV vs. digital-/sosial læringsprofil.

  1. Teams er nå selve navet i Microsoft365. “Teams, one app to rule them all” -KT
  2. Office365 er blitt til Microsoft365, som knytter sammen operativsystem, programmer, enheter og ulike skytjenester i porteføljen. 
  3. Azure innehar uhyre mange microtjenester og er fundament for utallige Microsoft tjenester hvorav M365 er ett stjerneeksempel. Azure er også nå brukt av 95% av Fortune 500.
  4. Søk har blitt en integrert del i fra alt fra nettleser, operativsystem, produktivitetstjenester og kommunikasjonsverktøy på tvers av enheter, med “best in class” governance (administrasjon, sikkerhet og kontroll).
  5. Dynamics365 er området hvor nyvinninger skjer fortest og der markedet er forventet å vokse raskest i tiden fremover. Dette er mye grunnet at alle nå kan lage apper selv. Alt dette i skjønn harmoni med Microsoft sin visjon om å sørge for at alle kan gjøre mer. Mer om Power Plattformen og hvordan alle kan lage verdi av sine data i et senere, snartkommende innlegg.

Spesielt synes jeg nå Project Cortex er et spennende felt å følge med på utviklingen av. Gjerne sett i sammenheng med nylanserte Microsoft VIVA og eksisterende workplace analytics.

VIVA og Workplace analytics sammen kan dekke store deler av en provisorisk og individuell læringsprofil. En slik læringsprofil kan beskrive hvem du er, hva du kan, hvem du kjenner, hvordan du jobber og kommuniserer +++. Videre utbedringer av læringsprofilen kan styrkes ytterligere med tredjepartsintegrasjoner og egne lokale integrasjoner med programmer, systemer og tjenester slik det allerede er i dag.

Noen tanker rundt CV, segmentering og helse

Eksamner og sluttvurderinger blir kanskje noe mindre viktige sett opp mot din digitale profil i en ansettelsesprosess. Ansettelsesprosessen blir endret, strømlinjeformet, skalerbar og konkret når f.eks Project Lagro (Broen mellom Teams og Linkedin) kommer som et naturlig bindeledd mellom din digitale CV (Linkedin) og det du gjør dag til dag i din eksisterende jobb (Teams). Kort sagt blir karakter viktigere og karakterer mindre viktig.

Linkedin har trolig peiling på ditt profesjonelle eksterne nettverk, hvis du bruker det. Det har informasjon om hvem du samarbeider aktivt med, hvem du kommuniserer med, hvem du prøver å påvirke, hva du har gjort og er opptatt av. Alt dette kombinert med hva du gjør daglig i Teams og M365, kan nok danne et ganske tydelig bilde av din nåværende arbeidsmoral, produktivitetseffektivitet, pågangsvilje, lærevilje, kommunikasjonsevne og generelle arbeidshelse.

Ergo: Hvis du gir denne informasjonen til din potensielle fremtidige eller eksisterende arbeidsgiver, handler det om: å ha det bra der du er og med det du gjør.

Her er videoen om lagring i Office 365 fra 2.2.2018. Noen viktige endringer: Flow heter nå Power Automate og Class notebook er helintegrert i OneNote og Teams. Ellers er videoen fortsatt “spot-on” og relevant for å få et innblikk i hva som har skjedd rundt lagring, søk og skytjenestebruk relevant til den dag i dag. 


Jeg legger ved bilder av oversikten av tjenester fra Azure, M365 og Dynamics. Rett og slett for å gi deg en visuell representasjon av Microsoft Cloud.